Nunta este un eveniment extrem de important in viata fiecareia dintre noi, acel moment pe care il asteptam cu toate si la care visam cu ochii deschisi inca din copilarie.
Orice mireasa stie ca pentru a avea o nunta perfecta trebuie sa fie atenta la absolut toate detaliile, insa, in valtoarea pregatirilor, avem tendinta de a lasa pe ultima suta de metri aprovizionarea si alegerea bauturilor potrivite pentru nunta.
Paradoxal, desi de cele mai multe ori bauturile nu se afla pe lista de prioritati ale viitoarelor mese, acestea influenteaza in mod covarsitor parerea invitatilor vis-a-vis de evenimentul nostru. Ba mai mult, vinul, este una dintre bauturile care NU trebuie sa lipseasca de la o nunta si care trebuie in mod obligatoriu sa fie de calitate superioara, nu de putine ori intamplandu-se ca invitatii sa fie numultumiti de calitatea vinului servit la nunta, lucru ce se reflecta adesea fie sub forma de comentarii negative, fie sub alte forme. Si merita sa ne facem de ras? Bineinteles ca nu! Doar e nunta noastra si trebuie sa fie de neuitat! Tocmai de aceea va vin in intampinare cu un scurt ghid care sa va ajute in alegerea vinului potrivit pentru nunta Dvs.
In primul rand, orice mireasa care se va respecta va servi in mod OBLIGATORIU minim 2 (doua) sortimente de vin, si anume un vin alb, respectiv unul rosu. Acestea vor fi, tot in mod OBLIGATORIU, seci sau, mai degraba, demiseci, deoarece un vin demisec acopera o plaja mai larga de gusturi. Niciodata, dar niciodata, sa nu serviti la nunta Dvs vin demidulce ori dulce, cu exceptia cazului in care acesta se va servi exclusiv odata cu tortul miresei. Motivul principal îl reprezintă faptul ca vinurile dulci sau demidulci nu pot fi asociate culinar cu o gama larga de preparate, or, vinul trebuie sa insoteasca nuntasii de la bun inceput, sub forma spumantului, si pana la sfarsit cand se servesc sarmalele.
Odata ce ati stabilit meniul si stiti cu exactitate ce anume se va servi la nunta, atunci puteti sa va alegeti vinul. Astfel, pentru un meniu clasic, bazat pe preparate traditionale din carne de porc si eventual pui, se pot asocia cu usurinta atat vinuri albe, cat si rosii demiseci, dupa cum am mentionat mai sus. Pentru un astfel de meniu, recomandarea noastra ar fi vinuri din soiurile noastre romanesti Feteasca Regala, Feteasca Alba sau Sarba pentru vinurile albe, respectiv Babeasca Neagra sau Feteasca Neagra pentru cele rosii. In cazul in care meniul care se va servi este ceva mai sofisticat si contine mult peste, curcan, fructe de mare sau pui, recomandam vinurile albe seci din soiuri internationale precum Aligote, Sauvignon Blanc sau Gewurztraminer, dar si Feteasca noastra regala sau Plavaia. Daca servim vita, vanat ori o friptura de porc la tava mai grea, vinul rosu recomandam sa fie din soiurile Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra sau cupaje din minim doua soiuri rosii. Nu in ultimul rand, sarmalele fara de care nunta nu e nunta, se asociaza culinar exceptional de bine cu soiul nostru autohton Babeasca Neagra.
In ceea ce priveste cantitatile, exista o asa-zisa regula a vinului care se serveste la o nunta. Proportia dintre vinul alb, respectiv rosu este undeva la 65 % vin alb, 35 % vin rosu, insa niciodata vinul alb nu trebuie sa depaseasca 75 %, asta in cazul in care nu dorim sa ramanem fara vin rosu, situatie extrem de dezagreabila, de altfel. Odata ce stiti numarul de invitati, puteti calcula cca. 250 ml vin alb pentru fiecare invitat si 250 ml de vin rosu pentru circa o treime din invitatii Dvs. Astfel, va puteti face un calcul aproximativ la care sa adaugati 10% pentru a fi siguri ca nu ramaneti fara vin in timpul evenimentului. Aceeasi regula este valabila si in cazul altor evenimente de tipul botezurilor, majoratelor, aniversarilor etc.
Un alt aspect despre care trebuie sa tineti cont cand va alegeti si va calculati cantitatea de vin necesara in timpul evenimentului este anotimpul in care are loc nunta. Daca este cald, se va consuma mai mult vin alb, insa odata cu venirea toamnei, proportia dintre vinul alb si cel rosu tinde sa se echilibreze, in sensul ca se vor cosuma cantitati aproximativ egale de vin alb si vin rosu.
Tendinta pentru sezonul 2016-2017 o reprezinta insa vinul roze, care incepe sa fie din ce in ce mai cerut de nuntasi, in special daca nunta are loc vara. In acest caz, proportia se modica undeva la 45 % vin alb, 35 % vin roze si 20% vin rosu. In functie de bugetul si de preferintele Dvs, puteti opta si pentru varianta aceasta, caz in care invitatii Dvs vor fi cu siguranta impresionati si extrem de multumiti, cu conditia ca vinul pe care il alegeti sa fie unul de calitate, provenit de la o crama de renume, autorizata, si nu de la particulari care prepara vinul acasa, in conditii adesea precare si care nu va pot oferi documente care sa avizeze calitatea vinului. Intr-un alt articol veti gasi mai multe informatii si lamuriri pe aceasta tema.
O alta problema spinoasa legata de vinul pentru nunta o reprezinta vinul varsat vs. vinul imbuteliat. In functie de buget si de preferinta personala, puteti opta fie pentru vinul varsat ambalat la Bag In Box (singura metoda igienica si sigura de a ambala si de a pastra vinul varsat in cantitati mici), fie la butelie. Vinul la Bag In Box este mai accesibil putin ca si pret, iar daca Bag in Boxul a fost inceput dar nu s-a consumat tot vinul din el, acesta poate fi pastrat fara a se altera intre 30 si 180 de zile, in functie de conditiile în care este păstrat după desfacere. Insa trebuie tinut cont de faptul ca acest vin nu poate fi identic cu cel din sticla, deoarece acesta din urma este maturat in butelie, ceea ce ii confera gustul si corpolenta specifice vinurilor imbuteliate de calitate .Vinul imbuteliat este ceva mai scump, intr-adevar, insa confera o nota de eleganta deosebita evenimentului Dvs si ii face pe invitati sa se simta mult mai apreciati decat cel la carafa. Exista vinuri imbuteliate foarte bune la pret acceptabil iar majoritatea distribuitorilor ofera discounturi suplimentare daca achizitionati un numar mai mare de sticle, astfel ca in final diferenta de pret nu este chiar atat de mare, insa impactul asupra invitatilor este enorm. Ba mai mult, sticlele se pot personaliza cu diverse etichete ceea ce confera o nota foarte personala licorii bahice ce se va servi la nunta Dvs. Daca furnizorul cu care Dvs alegeti sa lucrati va ofera sticle personalizate ori miniaturi ale sticlelor de vin, acestea reprezinta şi o alternativa la clasicele sticlute cu palinca sau la marturii si, de cele mai multe ori, sunt mult mai apreciate decat acestea.
Nu in ultimul rand, trebuie sa ne alegem cu mare atentie sampania ce o servim, deoarece este prima cu care au tangenta invitatii de indata ce ajung la eveniment. Nu ezitati nici o secunda sa alegeti o sampanie de calitate pe care sa o serviti la intrare, chiar daca este ceva mai scumpa, deoarece daca sampania este de una calitate, are miros floral, gust placut si perlaj persistent, aceasta se va consuma si nu se va face risipa aproape deloc. Ba mai mult, o sampanie de calitate va scuteste de o cheltuiala in plus, si anume gheata carbonica din pahar, tertip considerat extrem de periculos de orice oenolog, somelier sau simplu bautor de vinuri care se respecta si care adesea are doar rolul de masca slaba calitate a sampaniei. Recomandarea noastra sub aspect calitate – pret vi-s a- vis de sampanie destinata spre a fi servita la sosirea invitatilor este Casa Panciu spumant demisec alb sau roze, ambele cotate cu 4, respectic 3 stele in cartea Marinelei V. Ardelean – Cartea vinurilor romanesti/ The wine book of Romania, un compendiu al celor mai bune vinuri romanesti de pe piata.
În calitate de consultant în materie de băuturi al Loreen Mariage, recomand să serviţi la nunta Dvs numai băuturi şi vinuri de calitate, provenite de la distribuitori autorizaţi şi nu de la particulari care nu vă pot oferi buletine de analiză ce să însoţească vinul ce urmează să îl serviţi în seara cea mare. De asemeni, recomand produsele Crama Girboiu, respectiv Casa Panciu, aceste două crame fiind reprezentantele noii generaţii de viticultori din Vrancea, o zonă cu tradiţie viti-vinicola unica în Romania, ce au ridicat stacheta si calitatea vinurilor vrancene la nivel de arta, drept dovada rezultatele exceptionale pe care vinurile celor doua crame le-au obtinut in ultimii 3 ani.
Casa de piatra si la multi ani!